'Verlies, rouw of SOLK bij letselschade'
Woensdag 30 mei 2018 van 13:45 tot 17:00

Letselschade betekent in alle gevallen verlies. En bij elk verlies hoort een rouwproces. De mate waarin rouw zich uit, hangt af van de mate van het verlies. Hoe betekenisvoller het verlies, hoe dieper en heftiger de rouw. Daarbij komt dat ieder mens op een eigen, unieke manier het rouwproces doorloopt. Wanneer u dagelijks te maken hebt met mensen die een verlies hebben geleden, kan het nuttig zijn om eens te onderzoeken hoe u zelf tegen verlies en rouw aankijkt. En wat voor invloed dat heeft op de manier waarop u omgaat met degene die verlies lijdt door letselschade. Welke gedachten en gevoelens roept het verhaal van de ander bij u op en in hoeverre is dat bepalend voor het verloop van de gesprekken die u voert?


Bij SOLK is er sprake van medisch onverklaarde (pijn)klachten. Lichamelijk letsel in de vorm van een wond of een breuk is normaliter na 3 tot 6 maanden genezen en de pijn verdwijnt. Maar soms geneest de wond, maar de pijn blijft bestaan. Bij SOLK treedt een verlies op in de kwaliteit van leven. De pijnklachten beïnvloeden niet alleen het lichamelijk welzijn, maar ook het psychisch welbevinden. De omgeving reageert nogal eens met onbegrip, omdat de klachten niet altijd duidelijk zichtbaar zijn. En de juridische afhandeling kan extra lastig worden, omdat de cliënt meer functionele beperkingen ervaart dan gezien de somatische afwijking verwacht zou mogen worden.

In deze cursus krijgt u naast informatie over verlies en rouw, ook uitleg over het ontstaan van SOLK en hoe verlies van functionaliteit, onzekerheid over de toekomst en dagelijkse pijnklachten zichtbaar worden een rouwproces.

 

Docenten:

Annette Gerritsen | De Letselschadepsychologen

Doelgroep:

Letselschadeadvocaten, -experts, juristen, schaderegelaars en arbeidsdeskundigen.

Resultaat: 

Na het volgen van deze cursus heeft u inzicht in de verschillende vormen van verlies en belangrijke omgangsregels in gesprekken met cliënten bij verlies en rouw. Ook heeft u kennis van de werking van het brein bij het ontstaan van chronische pijn en welke factoren mogelijk deze pijn in stand houden. Tot slot weet u welke behandelingen er zijn om te leren omgaan met SOLK.

Tijdsduur:

3 onderwijsuren

Locatie:

Nabij Jaarbeurs Utrecht

Accreditatie:

NIVRE 3 PE-punt


Schrijft u zich hier in voor de cursus.